kalau bising sila tekan X...hihihihi

Friday, February 25, 2011

SHYTON KECIK

Assalamualaikum..


Sumorang suke kot bile cite pasal zaman kecik2 kan? mesti banyak cite...ni aku nak share sikit cite2 yang tak penah aku citekan kat sesape pun...pasal kenakalan and kejahilan mase kecik2 aku..huhuhu..



********************************************************************
EPISOD 1-AYAM KAMPUNG
mase ni umur dalam 3-4 tahun la...aku dok kat rembau mase ni..rumah kampung kan...duduk ngan family, nenek and onyang aku skali...nenek aku ni ade la bele ayam kampung..banyak gile kot kat bawah rumah tu...bagi yang betina, ade siap tempat bertelur banyak2...so banyak la kaum2 ibu yang mengeram..aku ngan kazen aku ayie ni mmg jahat...disebabkan ibu ayam sumenye garang ya amat, kitorang amek batu baling kat die..huhu sampai 1 tahap ibu ayam ni fedap dan kecederaan, die pun keluar la dari tempat mengeram tu..kitorang amek telo2 ayam tu and campak2 kat tanah..wieeehu!!..ADE YANG DAH JADI AYAM DAH PUN..mase tu mmg bengap la tak fikir ape..astaga...
********************************************************************
EPISOD 2-ONYANG DEN
mase duduk ngan arwah onyang aku ni, die sayang sangat kat aku tau..mase tu aku tak berotak lagi...tah ape yang aku sakit hati sangat ngan die, aku amek tin susu tepung kosong, aku gi hentak kepale arwah onyang aku ni....jahat betul....tp die tetap sayang aku weii.....Al-Fatihah untuk arwah...ni la jenama susu terbabit...
********************************************************************
EPISOD 3-KELAS FARDHU AIN
mase tadika aku pindah cheras....klas tadika mmg seronok..ape yang aku pikir, main plastisin kat blakang klas..huhuh...skolah pagi..petang plak kelas fardhu ain...biasenye, sebelum balik klas fardhu ain, kitorang nyanyi asma ul-husna ramai2..lepas tu salam ustaz, baru bole balik..aku plak tak tahan nak o'o' time tu....budak2 ni nyanyi asma ul-husna kemain lembap la plak...da la berdiri...dengan baju melayu putih kau, samping hijau kau....aku balun jugak o'o' kat dalam klas...berdiri beb..kau mampu??? nasib baik keras...hahahahahahahahaha...tak la susah ustaz aku nak basuh...huhuhu..sorry ustaz...aku balik cam biase je meninggalkan 'ia' terkontang-kanting kat lantai....
********************************************************************
EPISOD 4-HANJENG
darjah 1...bile bosan duduk rumah, aku ajak adik aku Intan gi kedai beli kopok kat blok blakang rumah...tapi nak gi kat kedai tu kene lalu 1 tempat yang ade banyak anjing...mase pergi takde hal...lepas beli keropok 20sen sorang satu kat kedai, kitorang pun gerak balik..sampai tempat tu, ade anjing start bising2..kitorang lari macam setan gile...aku tarik je tangan adik aku yang kecik lagi tu..aku rase die tak jejak tanah dah time aku tarik...nasib baik tak putus..haiih...nasib baik jugak selamat dari kene gigit ngan anjing...dasar hanjeng!! kau memang hanjeng!!!!
********************************************************************
EPISOD 5-POLIS SENTRI
selipar 3, konda kondi, "polis sentri" <- mase kecik2 aku ingat main police and thief tu polis sentri..balun lah labu.....kau mmg bengap dari kecik...aku main ngan budak2 lelaki yang lagi besa dari aku..sah2 la dorang lari lagi laju...main sampai emo nih..nanges2 bile jadi pencurik sebab tak dapat keja dorang...celako korang buli aku kannn....
polis sentry..one two jaga...polis mati pencuri jaga...
********************************************************************
EPISOD 6-BELALANG, BERUDU DAN SPIDER
MSO dan binatang...mase skola rendah dulu suke gile tangkap belalang.. pastu letak dalam plastik minuman..bile dah sampai umah, pakai botol air tebuk lubang untuk simpan belalang...macam2 name belalang kitorang bagi...belalang tanjung lah, belalang kunyit, belalang daun, belalang kayu..sukati2 kau je kan??? other than belalang, berudu pun ade...tangkap pastu bela berudu kat rumah...ngoi ngoi betul kau kan!! mmg patut la kene sebat!! spider pun same...tgahari2 bute tu gigih gi carik spider tepi longkang..pastu battle ngan spider kawan...horror lak ai...beraninye aku mase kecik!! kalau skang suruh pegang spider tetonjet2 la aku...
********************************************************************
EPISOD 7-GIRLY ME
bile darjah 2 aku pindah subang plak...kesahnye kat subang ni, dah la aku laki...kawan ngan budak2 ppuan je ramai...hahaha..shhhh...ape yang korang bace nih diam2 sudeyh...budak laki gi main bola kat padang, aku gi main lompat getah kat tingkat 7...aku mmg gile main lompat getah..siap main yang belit2 kaki tu beb...main batu seremban la, mak mak la, teng teng la....tengok musim la...sume2 ni aku main ngan kawan ppuan... siap kene buli ngan sorang minah tomboy ni...fitriah name die...ade contact die smpai skarang...sabo je la..hahahaha...tu sume kenangan kan...
********************************************************************
EPISOD 8-BUDAK-BUDAK INDIA
 jadi hero time darjah 3!! yieeeha!!! aku ade sorang kawan baik..duduk 1 floor ngan aku dulu..ppuan ni name die manje...kitorang main same2 kat taman mainan kat bawah blok...tak semene2 ade 3 org budak india dok kacau manje...dok ejek2 die...aku hangin aku amek batu sebesa penumbuk, baling kat india tu..pastu kitorang lari naik rumah...india tu plak pandai...dorang kat bawah, diorang dok tgk pintu mane yang tebukak mase kitorang masuk umah...malam tu, bapak india tu datang ketok pintu umah aku..aku dah masuk bilik..papa aku yang kene jawab ngan bapak budak tu...budak tu kene jahit kat kening die..sorry bro..kau yang jahat bro...papa kene baya ke aku pun tatau..huhuhuhu...sorry papa...aku bajet aku power rangers la time tu...
********************************************************************
EPISOD 9-MAIN LONGKANG
camping dalam hutan!!!! kesahnye aku ngan kawan2 perempuan aku tadi suke la gi main longkang kat blakang blok tu.longkang tu besa..ade TANAH MERAH dalam tu tapi air jernih.. kitorang suke masuk longkang tu, and ikut jalan longkang sampai ke longkang bawah..BAJET2 ADVENTURE CARIK HARTA KARUN LA..PIGIDA MABUK!! satu hari lepas main longkang, kitorang masuk hutan sebelah kawasan longkang tu...ade 1 port ni cam baek munye..kitorang kemas2 tempat tu sampai bersih..cabut daun2 yang berselirat sume..sesampainye kat umah, papa sebat gune getah paip..baju kotor kene tanah dalam longkang, siap kotor2 masuk hutan lagi...padan muka kau!!! tak serik, esoknye kitorang bawak tikar, kain selimut, anak patung segale bagai buat ala2 khemah dalam hutan tu..syok gile time tu...fantasi sangat..huhuhu...
ni aku sorang je laki..yang lain ppuan nih...
********************************************************************
EPISOD 10-NYOROK DALAM ALMARI
MALAS GI SKOLAH....aku ngan dik2 aku punye perangai mase skolah rendah, malas gi skolah..mama bersusah payah kejut gi skolah..dah la kitorang liat bangun, lepas tu mandi kerbau, bajet2 sejuk, lepas mandi tido balik...berselimut bagai...malas lagi nak bersiap ni, mama dah bising, kitorang nyorok dalam almari pulak, dalam timbunan baju tu supaye mama tak jumpe...<time tu muat sebab kecik>...huhuhu beramai2 lah kitorang dalam almari tu..kadang2 aku ngan adik aku ima, nyorok dalam 1 almari yang same...kalau lepas, tak yah gi skolah..kalau kantoi, kene la gi skolah...camtu lah hari2 seterusnye..
********************************************************************
EPISOD 11-KETAM REBUS
darjah 4 aku pindah penang...umah dekat ngan laut...kazen aku iqin duduk umah aku time tu..kitorang naik basikal perempuan gi pantai..tangkap ketam batu....saje suke2 takde motif pon....bawak balik rumah...kebetulan ade air panas mama baru didihkan....kitorang letak ketam tu dalam tupperware hidup2, pastu curah air mendidih...terus kojol tcabut2 kaki ketam tu...ibarat shyton kecil, kitorang bertepuk-tepuk tangan dan bersorak riang..yeay!!!! last2 ketam tu buang dalam tong sampah...
********************************************************************
EPISOD 12-LADY GAGA
darjah 5 aku dah pindah BONGEK dah...mende yang aku tak leh lupe, kejohanan bola baling peringkat daerah 1999...mase training sume aku join tau..semangat ni mentang2 dapat jadi player skolah...huiyyo!!! mama siap beli short yang cantek untuk aku main mase tournament...siap dapat jersey beb...mase hari perlawanan, cikgu aku suruh tuka jersey dengan sorang senior aku ni..bile die da ganti aku,  aku pun tak pat la main... disebabkan aku tak bawak baju skolah time tu, aku pakai la baju kemeja biru pengawas senior aku tu....die amek jersey aku....so sepanjang skolah hari tu aku pakai kemeja biru lengan panjang dengan short yang cantek mama aku beli....dengan kasut sukan...memang champion..jadi fashion icon aku 1 hari tu...kau hado? NAN HADO...
********************************************************************
da la...kalau ade lagi banyak nanti aku cite..dah macam upin ipin dah...kang pening plak korang bace...huhuhuhu so  aku harap korang simpan la rahsie ni same2 ok....kui3...


Assalamualaikum...

10 comments:

renjizakura said...

hahahahaha
afiq afiq
kelakar laaaa bace post u neh

chekuduks bacee said...

aku nk report kat polis sentri ko hentak pale arwah onyang ko ngan tin....hahahhahaha

" KK " said...

best gila...sentap tengok blog hang ni apik..hahahha

syafiq othman said...

keif!!! huhuhu cite plak zaman kecik2 u...bole i bace.. =)

kuduk, wei....aku sayang onyang aku..cume time tu sangat jahat..nasib baik tak terbunuh org kan...

KK, ngee thanks KK...kenape nak sentap? kesian i...

" KK " said...

sentaP sbb blog apik meriah dr blog kk... hahah

shen said...

kira banyak jugak ah citer i da tauuuu

next next episode

qistinasano said...

huuuhhuuh..
nakal jugak fiq nie..
huhuhuhu..
nice story...
banyak jugak yang berlaku dalam hidup kita..
tanpa sedar atau tak jer...
tapi zaman budak2 paling best...

qistinasano said...

nice story...
nakal jugak fiq nie...
huuhuhu..
zaman budak-budak paling best....
sama ada kita sedar atautidak...

syafiq othman said...

KK, takde maknenye...hambar je... =(

shen, hahahaha...mane yang u tau?

qiss, thanks a lot! =) bile nak cite zaman kecik2 u plak?? huhu

mista cookies said...

hahaha.. really nice post. but most of d story cam sgt je ngn myself. rase cam sume 80-90an nye bdk2 cite diorg same je.. =)