kalau bising sila tekan X...hihihihi

Wednesday, February 16, 2011

AKU PILIH TANGGUNGJAWAB

6.00 pagi...aku kat dalam bilik...mama tengah masak kat dapur...aku mulekan hari ni dengan makan nasik goreng yang mama masak..sedap seperti biase lah..mama dah pesan suruh tolong papa arini...aku reply OK je..aku pon gi makan dalam bilik...lepas makan, basuh pinggan, aku duduk atas katil, tak buat ape2..tatau lah ape yang aku fikir..duduk dengan mengosongkan otak.tanpe berfikir ape2....tau tau je aku denga papa dah start buat keje kat dapur...aku pun klua la tengok..dah terang dah rupenye...papa tgh potong ubi untuk buat pengat...die dapat tender buat pengat untuk 300 org kat tempat keje die...hmm...mama dah gi skolah dah pun....


bermula lah hidup ngan papa kat rumah...


aku gi la basuh periuk besa, keluarkan dapur untuk mule masak pengat ubi kat blakang umah...aku dah biase tengok papa masak banyak2 macam ni...kadang2 nasik lemak, kadang2 lauk pauk, papa mmg pandai masak...so sikit2 aku boleh blajar la dari mama ngan papa...


gas plak habis, aku gi tukar tong gas kat kedai...dengan kudrat yang tak seberape nih gigih la angkat tong gas tu..berat macam haram...sampai je umah dah boleh start masak..


EKSPERIMEN PENGAT UBI


objektif: 
1) belajar buat pengat ubi dari papa
2) memasak pengat ubi tanpe hangus


bahan bahan:
-ubi kayu
-air
-gula melaka...
-sagu mata ikan...
-daun pandan
-santan
-garam
-pisang
-labu
-gula pasir


radas radas:
2 bikar kecik, 1 bikar besar,2 spatula kecik,1 spatula besa, penunu bunsen,, tungku kaki tiga, kertas turas, pisau...


prosedur:
-mule2 prepare pisang and labu..potong kecik2, rebus dalam periuk kecik..tambah air...tambah gula pasir sampai dapat rasa manis sikit...rebus sampai empuk...
-dalam mase yang same, cairkan gula melaka dalam 1 lagi periuk kecik...campo air..rebus sampai mendidih..
-bile pisang dan labu dah empuk, gule melaka dah mendidih, tutup api and biar diorang sejuk sikit....
-guna penapis, turas gula melaka untuk buang sume kekotoran..
-jerang periuk besa, letak air secukupnye untuk rebus ubi plak...letak daun pandan secukupnye untuk bau wangi..tunggu sehingga air hampir mendidih, masukkan ubi kayu yang da dipotong kecik2...tambah sikit garam untuk perasa...
-masukkan gula melaka yang dah ditapis
-tunggu sampai mendidih...and tunggu sampai ubi tu hampir empuk..
-masok sagu mata ikan...bile sagu agak2 dah nak jadi transparent, and ubi dah empuk, masukkan pisang and labu tadi...jangan berenti kacau untuk elak die hangus kat bawah periuk..
-last skali, masokkan santan....rase ape2 yang tak cukup...
-tutup api and biar sejuk....


dah siap dah!!


papa kene rush balik subang.sebab nak hantar pengat...so aku dok kmas2 and tunggu lah papa bersiap...dah salam papa sume, papa pun balik ke subang..tinggal la aku sorang kat umah...takde geng nak borak dah..mama tak balik skolah lagi...


hmm. kadang2 rase sunyi la plak..aku dok main ngan GORY, kucing aku....manje nye la hai si gory nih...bagi die makan, borak2 ngan gory, buatkan die bola untuk die main, tgk gelagat gory, terhibur sket aku...1 habit aku kat gory, aku suke gesel dahi aku kat muke die...nanti die jilat2 dahi aku...huhuhuhu...sayang gory...


dalam 2ptg camtu, aku da start ngantuk...aku tido kat depan tv...sampai petang...huhuhu tak produktif langsung petang aku...seda2 je mama dah balik skolah...


bermula lah hidup ngan mama plak kat rumah...


mama tgk tv, aku online jap....pastu aku mandi...sambung tengok tv....8malam, mama dah masuk tidur..mama memang tido awal..paling lambat pun pukul 9 mama tido....kesian kat mama 1 hari keje...aku hado? duduk je menghabiskan beras...tak banyak pun mende aku borak ngan mama..sikit je moment bersama mama...tapi mama tak pernah miss nak masak or make sure rumah ni ade makanan...huhuhu..mekasih mama~~


nak keluar, kesian kat mama tinggal sorang nanti...nak ajak kawan datang rumah, jauh la plak masing2...so sabar je lah...jangan nak merungut sangat lah...berdosa...mase mama jage kau mase kecik, ade die tinggalkan je kau? takde kan? lebih baik aku teman mama daripade aku bia je die duduk sorang2...


aku pun online balik lepas berita...bukak tv untuk rase kecoh sikit, tak la sunyi je..sampai sekarang...
ni la hidup aku sepanjang hari nih...and almost everyday pun macam ni...cume harini meriah sikit sebab ade aktiviti masak2...


Assalamualaikum

6 comments:

Aiman Ariffin said...

sounds like a good day to me :)
appreciate what you have now.
nanti bila dah busy, nak pulak life macam ni kan
hehe appreciate k

chekuduks bacee said...

loikeee
aku pun cmtu dulu bertahan jek 6 bulan kat kgpung wlaupun bosan tahap gaban...da la gaji ciput....tp bertahan jek demi mak kan...

syafiq othman said...

hehe thanks aiman... =) btol gak cakap u...

kuduk, same lah kite weii....takpe lah..tak baik merungut banyak2...family lah life kite kan?

Muhammad Mushrin Bin Esa said...

Pilih tanggungjawab dulu, sebab tanggungjawab akan ditanya di akhirat kelak.....

like this post...

" KK " said...

so sweet story mory kali ni... Kadang2 kita x pasti bila kita dapat bersama family mcm tu lagi.. Mungkin esok lusa kita kene kerja tempat yg jauh daripada family.. Kita x tahu. Hargai lah masa bersama family...

chekuduks bacee said...

definitely....kawan dtg dan pergi....makayah tetap di hati