kalau bising sila tekan X...hihihihi

Monday, February 28, 2011

TUHAN BAGI SAHABAT

ASSALAMUALAIKUM


hari ni 28/02/11.....
birthday my bestfriend@husband, 
ASNA ASHRAFF...
huhuhu...lap lip lap lip dah 9 tahun kenal ngan si asna ni......dari skolah menengah dulu....aku yayang die weii...






and for asna, ni puisi aku buat untuk kau....aku korek ilmu KOMSAS time sekolah dulu demi buat puisi untuk kau...


ASNA
Kisah bermula kita berteman
tidak perlu harta dunia
tidak perlu rupa 
tidak perlu sempurna
tidak perlu kata-kata aku cinta
tatkala hiba kau hadir penghapus derita
tatkala suka kau ada peneman setia
asna,
kumohon ampun tika kau perlu aku tiada
kumohon tuhan sahabat selamanya
seperti kau 
sembilan tahun bersaudara
takkan ku jemu berkongsi cerita
senangmu senangku jua
susahmu kita bahagi bersama
tawamu penawar lara
tangismu mengguris jiwa
namun aku ada, bogo ada, badshah ada....
asna,
sementara hari terus berganti
cinta datang cinta pergi
tinggalkan dendam,tinggalkan duri dalam hati
namun sahabat sentiasa di sisi
teguh berdiri, memberi,
sampai mati
kenangan kita kan kusemat rapi
jauh lagi perjalanan hidup kita ini
kuharap senantiasa begini
semoga tuhan merahmati
aku sayang kau sangatlah, baby~~~


ok...aku tau puisi aku horror lagi creepy hell....tapi aku ikhlas....sabo jelah..huhuhu
hmm..ni la asna yang aku maksudkan....latest pic aku ngan asna and aku rase die comel dalam gamba ni...huhuhu....
asna-bogo-mso

ni gamba kete kesayangan asna

personally, ni antare sebab aku suke kawan ngan asna:
-die fun
-die tak berkira
-die independent
-tak menyusahkan orang lain
-always there when i need him
-aku kagum sebab die tegas dengan pendirian die...
-and pandai debate...aku kagum...
-banyak ilmu boleh share dengan die
-sweeeeet
-banyak lagi la..biarlah jadi rahsia aku, asna ngan kawan2 yang rapat ngan asna...

and kalau nak kenal lagi sape asna ni, yang sangat significant dalam hidup aku ni...
baca lah blog die---->  asna ashraff

semoga friendship kite kekal sampai bile2 ok asna??? aku tak lupekan kau...kau tak boleh lupekan aku...terima kasih untuk persahabatan ini....

Assalamualaikum....



Sunday, February 27, 2011

AKU BODOH BAB BAB NIH

pukul 4 pagi...


.....<aku call>.....
aku: hello...
dia: hello..
aku: u buat ape?
dia: i dah nak tido dah...
aku: hmmmmm~~~~ ok2 u gi la tido....
dia: cakap la kenapa...
aku: i nak kenal u....
dia: hah?
aku: i mean i nak kenal dengan u dengan lebih dalam lagi...
dia: ok..cakap la nak ngorat...
aku: <palotak jem> hm..haah i nak ngorat u..
dia: OK.kan senang...
aku: u betul2 dah nak tido dah ke?
dia: haah..ok goodnight..
aku: goodnight....
......<letak tepon>.........

lepas letak tepon, aku rase aku la orang paling bodoh dalam dunia ni...what the fuck am i thinking?????????????? kenape kau jadi speechless MSO????
"i nak kenal dengan u dengan lebih dalam lagi"...whattafish??? ayat zaman batu kau pakai ni capiq weii...dalam mane kau nak? sedalam perigi buta? sedalam lubang kubur???
"i nak ngorat u"....adoooooiii...adoooi.....adooooi budus la...kenape aku cakap dow??????? LAILAHAILLALLAH~~~

bodoh betul...haiiih bodoh betul.......bodoh bodoh bodoh......


dah lah....ngantuk....tido lagi elok...

Friday, February 25, 2011

SHYTON KECIK

Assalamualaikum..


Sumorang suke kot bile cite pasal zaman kecik2 kan? mesti banyak cite...ni aku nak share sikit cite2 yang tak penah aku citekan kat sesape pun...pasal kenakalan and kejahilan mase kecik2 aku..huhuhu..



********************************************************************
EPISOD 1-AYAM KAMPUNG
mase ni umur dalam 3-4 tahun la...aku dok kat rembau mase ni..rumah kampung kan...duduk ngan family, nenek and onyang aku skali...nenek aku ni ade la bele ayam kampung..banyak gile kot kat bawah rumah tu...bagi yang betina, ade siap tempat bertelur banyak2...so banyak la kaum2 ibu yang mengeram..aku ngan kazen aku ayie ni mmg jahat...disebabkan ibu ayam sumenye garang ya amat, kitorang amek batu baling kat die..huhu sampai 1 tahap ibu ayam ni fedap dan kecederaan, die pun keluar la dari tempat mengeram tu..kitorang amek telo2 ayam tu and campak2 kat tanah..wieeehu!!..ADE YANG DAH JADI AYAM DAH PUN..mase tu mmg bengap la tak fikir ape..astaga...
********************************************************************
EPISOD 2-ONYANG DEN
mase duduk ngan arwah onyang aku ni, die sayang sangat kat aku tau..mase tu aku tak berotak lagi...tah ape yang aku sakit hati sangat ngan die, aku amek tin susu tepung kosong, aku gi hentak kepale arwah onyang aku ni....jahat betul....tp die tetap sayang aku weii.....Al-Fatihah untuk arwah...ni la jenama susu terbabit...
********************************************************************
EPISOD 3-KELAS FARDHU AIN
mase tadika aku pindah cheras....klas tadika mmg seronok..ape yang aku pikir, main plastisin kat blakang klas..huhuh...skolah pagi..petang plak kelas fardhu ain...biasenye, sebelum balik klas fardhu ain, kitorang nyanyi asma ul-husna ramai2..lepas tu salam ustaz, baru bole balik..aku plak tak tahan nak o'o' time tu....budak2 ni nyanyi asma ul-husna kemain lembap la plak...da la berdiri...dengan baju melayu putih kau, samping hijau kau....aku balun jugak o'o' kat dalam klas...berdiri beb..kau mampu??? nasib baik keras...hahahahahahahahaha...tak la susah ustaz aku nak basuh...huhuhu..sorry ustaz...aku balik cam biase je meninggalkan 'ia' terkontang-kanting kat lantai....
********************************************************************
EPISOD 4-HANJENG
darjah 1...bile bosan duduk rumah, aku ajak adik aku Intan gi kedai beli kopok kat blok blakang rumah...tapi nak gi kat kedai tu kene lalu 1 tempat yang ade banyak anjing...mase pergi takde hal...lepas beli keropok 20sen sorang satu kat kedai, kitorang pun gerak balik..sampai tempat tu, ade anjing start bising2..kitorang lari macam setan gile...aku tarik je tangan adik aku yang kecik lagi tu..aku rase die tak jejak tanah dah time aku tarik...nasib baik tak putus..haiih...nasib baik jugak selamat dari kene gigit ngan anjing...dasar hanjeng!! kau memang hanjeng!!!!
********************************************************************
EPISOD 5-POLIS SENTRI
selipar 3, konda kondi, "polis sentri" <- mase kecik2 aku ingat main police and thief tu polis sentri..balun lah labu.....kau mmg bengap dari kecik...aku main ngan budak2 lelaki yang lagi besa dari aku..sah2 la dorang lari lagi laju...main sampai emo nih..nanges2 bile jadi pencurik sebab tak dapat keja dorang...celako korang buli aku kannn....
polis sentry..one two jaga...polis mati pencuri jaga...
********************************************************************
EPISOD 6-BELALANG, BERUDU DAN SPIDER
MSO dan binatang...mase skola rendah dulu suke gile tangkap belalang.. pastu letak dalam plastik minuman..bile dah sampai umah, pakai botol air tebuk lubang untuk simpan belalang...macam2 name belalang kitorang bagi...belalang tanjung lah, belalang kunyit, belalang daun, belalang kayu..sukati2 kau je kan??? other than belalang, berudu pun ade...tangkap pastu bela berudu kat rumah...ngoi ngoi betul kau kan!! mmg patut la kene sebat!! spider pun same...tgahari2 bute tu gigih gi carik spider tepi longkang..pastu battle ngan spider kawan...horror lak ai...beraninye aku mase kecik!! kalau skang suruh pegang spider tetonjet2 la aku...
********************************************************************
EPISOD 7-GIRLY ME
bile darjah 2 aku pindah subang plak...kesahnye kat subang ni, dah la aku laki...kawan ngan budak2 ppuan je ramai...hahaha..shhhh...ape yang korang bace nih diam2 sudeyh...budak laki gi main bola kat padang, aku gi main lompat getah kat tingkat 7...aku mmg gile main lompat getah..siap main yang belit2 kaki tu beb...main batu seremban la, mak mak la, teng teng la....tengok musim la...sume2 ni aku main ngan kawan ppuan... siap kene buli ngan sorang minah tomboy ni...fitriah name die...ade contact die smpai skarang...sabo je la..hahahaha...tu sume kenangan kan...
********************************************************************
EPISOD 8-BUDAK-BUDAK INDIA
 jadi hero time darjah 3!! yieeeha!!! aku ade sorang kawan baik..duduk 1 floor ngan aku dulu..ppuan ni name die manje...kitorang main same2 kat taman mainan kat bawah blok...tak semene2 ade 3 org budak india dok kacau manje...dok ejek2 die...aku hangin aku amek batu sebesa penumbuk, baling kat india tu..pastu kitorang lari naik rumah...india tu plak pandai...dorang kat bawah, diorang dok tgk pintu mane yang tebukak mase kitorang masuk umah...malam tu, bapak india tu datang ketok pintu umah aku..aku dah masuk bilik..papa aku yang kene jawab ngan bapak budak tu...budak tu kene jahit kat kening die..sorry bro..kau yang jahat bro...papa kene baya ke aku pun tatau..huhuhuhu...sorry papa...aku bajet aku power rangers la time tu...
********************************************************************
EPISOD 9-MAIN LONGKANG
camping dalam hutan!!!! kesahnye aku ngan kawan2 perempuan aku tadi suke la gi main longkang kat blakang blok tu.longkang tu besa..ade TANAH MERAH dalam tu tapi air jernih.. kitorang suke masuk longkang tu, and ikut jalan longkang sampai ke longkang bawah..BAJET2 ADVENTURE CARIK HARTA KARUN LA..PIGIDA MABUK!! satu hari lepas main longkang, kitorang masuk hutan sebelah kawasan longkang tu...ade 1 port ni cam baek munye..kitorang kemas2 tempat tu sampai bersih..cabut daun2 yang berselirat sume..sesampainye kat umah, papa sebat gune getah paip..baju kotor kene tanah dalam longkang, siap kotor2 masuk hutan lagi...padan muka kau!!! tak serik, esoknye kitorang bawak tikar, kain selimut, anak patung segale bagai buat ala2 khemah dalam hutan tu..syok gile time tu...fantasi sangat..huhuhu...
ni aku sorang je laki..yang lain ppuan nih...
********************************************************************
EPISOD 10-NYOROK DALAM ALMARI
MALAS GI SKOLAH....aku ngan dik2 aku punye perangai mase skolah rendah, malas gi skolah..mama bersusah payah kejut gi skolah..dah la kitorang liat bangun, lepas tu mandi kerbau, bajet2 sejuk, lepas mandi tido balik...berselimut bagai...malas lagi nak bersiap ni, mama dah bising, kitorang nyorok dalam almari pulak, dalam timbunan baju tu supaye mama tak jumpe...<time tu muat sebab kecik>...huhuhu beramai2 lah kitorang dalam almari tu..kadang2 aku ngan adik aku ima, nyorok dalam 1 almari yang same...kalau lepas, tak yah gi skolah..kalau kantoi, kene la gi skolah...camtu lah hari2 seterusnye..
********************************************************************
EPISOD 11-KETAM REBUS
darjah 4 aku pindah penang...umah dekat ngan laut...kazen aku iqin duduk umah aku time tu..kitorang naik basikal perempuan gi pantai..tangkap ketam batu....saje suke2 takde motif pon....bawak balik rumah...kebetulan ade air panas mama baru didihkan....kitorang letak ketam tu dalam tupperware hidup2, pastu curah air mendidih...terus kojol tcabut2 kaki ketam tu...ibarat shyton kecil, kitorang bertepuk-tepuk tangan dan bersorak riang..yeay!!!! last2 ketam tu buang dalam tong sampah...
********************************************************************
EPISOD 12-LADY GAGA
darjah 5 aku dah pindah BONGEK dah...mende yang aku tak leh lupe, kejohanan bola baling peringkat daerah 1999...mase training sume aku join tau..semangat ni mentang2 dapat jadi player skolah...huiyyo!!! mama siap beli short yang cantek untuk aku main mase tournament...siap dapat jersey beb...mase hari perlawanan, cikgu aku suruh tuka jersey dengan sorang senior aku ni..bile die da ganti aku,  aku pun tak pat la main... disebabkan aku tak bawak baju skolah time tu, aku pakai la baju kemeja biru pengawas senior aku tu....die amek jersey aku....so sepanjang skolah hari tu aku pakai kemeja biru lengan panjang dengan short yang cantek mama aku beli....dengan kasut sukan...memang champion..jadi fashion icon aku 1 hari tu...kau hado? NAN HADO...
********************************************************************
da la...kalau ade lagi banyak nanti aku cite..dah macam upin ipin dah...kang pening plak korang bace...huhuhuhu so  aku harap korang simpan la rahsie ni same2 ok....kui3...


Assalamualaikum...

Wednesday, February 23, 2011

MAIN MAK MAK..

Assalamualaikum....


pagi2 lepas subuh tadi aku sampai kat rembau....nasib baik mama tak gi skolah lagi..boleh jumpe kejap....mate tak ngantuk sebab petang smalam dah tido macam orang gile...so lepas rehat2, matahari dah start naik, aku pun wat la something untuk penuhkan hari ni...harini kerje aku memasak la gamaknye...pikir punye pikir, masak ayam kurma lah aku hari niii.......


bismillahirrahmaanirrahiimmm...


bile dah sedie bahan2, jom mule masak!!!

video

lepas minyak dah panas, masok la sume2 bawang kecik, bawang putih ngan halia tuh dalam kuali..kacau2..nanti hangus...

hmm....bile dah agak perang sikit, masuk kayu manis, bunge lawang, buah pelaga dengan daun kari....kacau kacau kacau kacau sampai naik bau...hui3...

video


video



video

bile kentang ngan ayam dah agak empuk, masukkan bawang besa, cili merah ngan sikit bawang goreng...lepas tu masuk kismis ngan tomato....kacau2 kejap....

masokkan terus sume santan yang ade...lol....pastu kene kacau..kalau tak nanti die terbit minyak....nanti kurma jadi tak santek....masukkan garam secukup rase.....pastu bia die mendidih!!!!

time nih korang dah boleh rase dah kalau2 tak cukup garam ke, telebih masin ke..adjust la....

video

video


haaaaaaaaaaaaaaaaa...skang boleh la korang serve....




DAH SIAP DAH!!!!!!


Lepas masak ngantuk gile babeng...aku terus tido....sampai mama balik skolah....mama balik je, mama komen, TAK CUKUP GARAM!!! hahahaha...and sepatutnye bile dah masak tu perah limau sikit supaye die rase masam2 sikit...ouch!!!!! hahaa takpe boleh diperbaiki....
last2 mama tambah garam sikit lagi and perahkan limau....baru masyuuukkk~~~~~

so camni la ayam kurma style MSO....wakakakaka....banyak je care lain...sukati korang lah....ade yang tambah carrot, sayur2 lain...sukati lah....kui3...nak makan dulu..papai!!!

Assalamualaikum.....

Monday, February 21, 2011

SEPANJANG JALAN

ASSALAMUALAIKUM...

This is what i've been doing since 2007...malas nak taip...let the pictures tell you the stories...

first day as a cadet....ni mase briefing kat KLIA before berangkat ke LANGKAWI, where we're going to pursue our dreams...BODO tak tau pape pun pasal terbang time nih...


sesampainye kat LANGKAWI international airport..amek gamba dulu...poyo je dengan cap sume..kui3

woohoo...legendary island tu beb....

ni le rupe bilik aku kat langkawi...sebelum bersepah2 la..hehehe

every morning, kitorang ade morning parade..perhimpunan la gamaknye...nanyi lagu negaraku bagai...dalam gamba ni aku rase sungguh kerdil berbanding org lain... =(

kehidupan sebagai seorang penerbang mule dari blaja teori..masuk klas!!! and those are our manuals...kene bace habiskan..meleleh air mate nak hafal...


muke baru masuk klas..time pagi2 lepas morning parade...

bile dalam klas, tak paham...ni la keje aku.....keh3...


klas hari2 dari 8 pagi sampai 5 petang beb..mane tak letih...lepas lunch, macam ni lah..bukan aku je..org lain pun same...ini kisah benar...hahahahahahaha

 bile dah habis klas petang tuh, aktif balik...gi swimming secara haram kat hotel berdekatan...yahooo!!! sampai maghrib..

and hari2 klas berulang2 dan macam2 la aktiviti kitorang buat lepas klas...gi berbasikal, gi mandi pantai, usha awek, gi tgk wayang, karok, huhu..and kat langkawi ni lah aku blaja bawak skuter...SECARE HARAM!! hahaha mmg tak penah ade lesen moto pon selame nih...tp disebabkan kat langkawi ni takde kenderaan, tpakse la sewe moto..tu yang paling jimat kan...GIGIH!!

bile dah pandai sikit, teori dah gempak, dah boleh gi flying phase pulak....

ni la my first baby..TOBAGO 10 bin muhammad syafiq...kapal ni sedap gile bawak..stabil...tp agak berat la...kalau tutup enjin, jatuh macam batu la jawabnye...

bile keadaan cuaca tak baik, kitorang tak leh la tebang..terpakse la berangan je kat bawah camni...huhu...

ni kapal pertame aku terbang.....9M-HMG...rinduuuu~~~

LIMA 2007 pun tiba....time tu kitorang tak lepaskan peluang gi tengok airshow and segale exhibition kat dewan LIMA seblah epot ni...


sempat la amek gamba dengan sorang pilot perempuan SUKHOI, royal malaysian airforce nih....femes kot akak ni...


time LIMA jugak la berangan bawak helikopter...dan sampai skarang pon tak penah reti bawak helikopter..hui3...
ok tutup cite pasal LIMA.....

ni plak my second baby..DIAMOND 40 bin muhammad syafiq...ringan sheeeeet~~~ senang je nak terbang mende nih..macam dragonfly...and this is my favourite aircraft lah..boleh gi ronda2 naik nih...

kalau duduk langkawi, sah2 la singgah cable car die yang femes tuh..huhuhu
bersame afiq dalam cable car...lol...cuak dow...tinggi!!

jambatan gantung kat puncak gunung mat chinchang...scary hell..kalau angin tiup, jambatan ni goyang jugak...

january 2009, kitorang 1 batch dipindahkan ke terengganu untuk sambung penerbangan kat sane...so bermule la life kat terengganu plak....best wo fly kat terengganu..time monsoon paling cuak...haiiih~~~
ni la pemandangan kuala terengganu dari atas...

life mmg sempoi kat tganu nih...macam ni la kitorang makan tengahari ramai2...makanan plak mmg sedap2..haaaiiiaa..rinduuu!!!!

kat terenganu ni jugak la aku sambut 21st birthday...hui3..thanks guys..korang mmg sweet beli kek sume..huhu =)

si comel ni namenye chichoi...bestfren jugak la...kenal dari kecik..die pun join klua mase birthday ni...sebab die blaja kat universiti malaysia terengganu tu..dekat je...lepak skali la ngan kawan2 aku...huhu...sweeet suap menyuap...

ni pulau kapas....subhanallah...mmg cantik..

ni plak somewhere around K.terengganu and kota bharu kot...huhuhu..ko hengat bawak kapal serious ke? dok amek gamba je manjang...kui3..kadang2 siap call kawan lagi dari atas...


FUTSAL kat ganu!! hahaha...adekah ni 1st time aku main futsal? YE jawapannye....

siang dah penat fly, bile sampai je rumah, aktiviti wajib harian ialah, SHISHAING!!! kotor paru2...macam2 perise kitorang try..sedap gak..huhu

setelah 2 bulan lebih kurang kitorang duduk kat terngganu, kitorang dihantar balik ke langkawi ntuk sambung training yang tak siap lagi...

untuk cukupkan flight hours, aku keliling pulau langkawi saje suke suki menghabiskan minyak..seronok!! ni tasik dayang bunting kat langkawi....
bile dah pandai lagi, lahir la my 3rd baby, DIAMOND42 bin muhammad syafiq..yang ni ade 2 engine..stylo!!!
ni antare light aircraft paling cantik aku pnah tgk..

 
walawei...kapal ni berat jugak...tp best...sebab besa dari kapal lain...

ni batchmates aku amek gamba dengan diamond42...

diamond 42 ni kapal last kitorang bawak kat langkawi...setelah 2 tahun kat langkawi, graduate lah kitorang...alhamdulillah~~~~


my lovely batchmates....ade 16 orang...sume budak MAS...
pung pang pung pang, skang ni dah sampai mase kitorang bawak passenger aircraft plak....skang ni aku tgh training bawak kapal boeng737-400..under MAS la...

 4th baby, BOEING 737 bin muhammad syafiq...haiih..parah jugak blaja nak bawak kapal ni..susah weii...banyak mende..berbeze sangat dengan kapal2 sebelum ni....

pecah palotak!!!
office kitorang....

BILE CITE MACAM BEST...tapi sebnanye AZAB jugak la nak habiskan...
 bukan senang blaja....mane2 blaja pun susah....aku pun da naik pening ngan mende yang aku blaja...ade rase nak quit, tp tabahkan la jugak...hadap je...

HIDUP NI MEMANG TAK SENANG BEB...

ASSALAMUALAIKUM..