kalau bising sila tekan X...hihihihi

Monday, February 21, 2011

SEPANJANG JALAN

ASSALAMUALAIKUM...

This is what i've been doing since 2007...malas nak taip...let the pictures tell you the stories...

first day as a cadet....ni mase briefing kat KLIA before berangkat ke LANGKAWI, where we're going to pursue our dreams...BODO tak tau pape pun pasal terbang time nih...


sesampainye kat LANGKAWI international airport..amek gamba dulu...poyo je dengan cap sume..kui3

woohoo...legendary island tu beb....

ni le rupe bilik aku kat langkawi...sebelum bersepah2 la..hehehe

every morning, kitorang ade morning parade..perhimpunan la gamaknye...nanyi lagu negaraku bagai...dalam gamba ni aku rase sungguh kerdil berbanding org lain... =(

kehidupan sebagai seorang penerbang mule dari blaja teori..masuk klas!!! and those are our manuals...kene bace habiskan..meleleh air mate nak hafal...


muke baru masuk klas..time pagi2 lepas morning parade...

bile dalam klas, tak paham...ni la keje aku.....keh3...


klas hari2 dari 8 pagi sampai 5 petang beb..mane tak letih...lepas lunch, macam ni lah..bukan aku je..org lain pun same...ini kisah benar...hahahahahahaha

 bile dah habis klas petang tuh, aktif balik...gi swimming secara haram kat hotel berdekatan...yahooo!!! sampai maghrib..

and hari2 klas berulang2 dan macam2 la aktiviti kitorang buat lepas klas...gi berbasikal, gi mandi pantai, usha awek, gi tgk wayang, karok, huhu..and kat langkawi ni lah aku blaja bawak skuter...SECARE HARAM!! hahaha mmg tak penah ade lesen moto pon selame nih...tp disebabkan kat langkawi ni takde kenderaan, tpakse la sewe moto..tu yang paling jimat kan...GIGIH!!

bile dah pandai sikit, teori dah gempak, dah boleh gi flying phase pulak....

ni la my first baby..TOBAGO 10 bin muhammad syafiq...kapal ni sedap gile bawak..stabil...tp agak berat la...kalau tutup enjin, jatuh macam batu la jawabnye...

bile keadaan cuaca tak baik, kitorang tak leh la tebang..terpakse la berangan je kat bawah camni...huhu...

ni kapal pertame aku terbang.....9M-HMG...rinduuuu~~~

LIMA 2007 pun tiba....time tu kitorang tak lepaskan peluang gi tengok airshow and segale exhibition kat dewan LIMA seblah epot ni...


sempat la amek gamba dengan sorang pilot perempuan SUKHOI, royal malaysian airforce nih....femes kot akak ni...


time LIMA jugak la berangan bawak helikopter...dan sampai skarang pon tak penah reti bawak helikopter..hui3...
ok tutup cite pasal LIMA.....

ni plak my second baby..DIAMOND 40 bin muhammad syafiq...ringan sheeeeet~~~ senang je nak terbang mende nih..macam dragonfly...and this is my favourite aircraft lah..boleh gi ronda2 naik nih...

kalau duduk langkawi, sah2 la singgah cable car die yang femes tuh..huhuhu
bersame afiq dalam cable car...lol...cuak dow...tinggi!!

jambatan gantung kat puncak gunung mat chinchang...scary hell..kalau angin tiup, jambatan ni goyang jugak...

january 2009, kitorang 1 batch dipindahkan ke terengganu untuk sambung penerbangan kat sane...so bermule la life kat terengganu plak....best wo fly kat terengganu..time monsoon paling cuak...haiiih~~~
ni la pemandangan kuala terengganu dari atas...

life mmg sempoi kat tganu nih...macam ni la kitorang makan tengahari ramai2...makanan plak mmg sedap2..haaaiiiaa..rinduuu!!!!

kat terenganu ni jugak la aku sambut 21st birthday...hui3..thanks guys..korang mmg sweet beli kek sume..huhu =)

si comel ni namenye chichoi...bestfren jugak la...kenal dari kecik..die pun join klua mase birthday ni...sebab die blaja kat universiti malaysia terengganu tu..dekat je...lepak skali la ngan kawan2 aku...huhu...sweeet suap menyuap...

ni pulau kapas....subhanallah...mmg cantik..

ni plak somewhere around K.terengganu and kota bharu kot...huhuhu..ko hengat bawak kapal serious ke? dok amek gamba je manjang...kui3..kadang2 siap call kawan lagi dari atas...


FUTSAL kat ganu!! hahaha...adekah ni 1st time aku main futsal? YE jawapannye....

siang dah penat fly, bile sampai je rumah, aktiviti wajib harian ialah, SHISHAING!!! kotor paru2...macam2 perise kitorang try..sedap gak..huhu

setelah 2 bulan lebih kurang kitorang duduk kat terngganu, kitorang dihantar balik ke langkawi ntuk sambung training yang tak siap lagi...

untuk cukupkan flight hours, aku keliling pulau langkawi saje suke suki menghabiskan minyak..seronok!! ni tasik dayang bunting kat langkawi....
bile dah pandai lagi, lahir la my 3rd baby, DIAMOND42 bin muhammad syafiq..yang ni ade 2 engine..stylo!!!
ni antare light aircraft paling cantik aku pnah tgk..

 
walawei...kapal ni berat jugak...tp best...sebab besa dari kapal lain...

ni batchmates aku amek gamba dengan diamond42...

diamond 42 ni kapal last kitorang bawak kat langkawi...setelah 2 tahun kat langkawi, graduate lah kitorang...alhamdulillah~~~~


my lovely batchmates....ade 16 orang...sume budak MAS...
pung pang pung pang, skang ni dah sampai mase kitorang bawak passenger aircraft plak....skang ni aku tgh training bawak kapal boeng737-400..under MAS la...

 4th baby, BOEING 737 bin muhammad syafiq...haiih..parah jugak blaja nak bawak kapal ni..susah weii...banyak mende..berbeze sangat dengan kapal2 sebelum ni....

pecah palotak!!!
office kitorang....

BILE CITE MACAM BEST...tapi sebnanye AZAB jugak la nak habiskan...
 bukan senang blaja....mane2 blaja pun susah....aku pun da naik pening ngan mende yang aku blaja...ade rase nak quit, tp tabahkan la jugak...hadap je...

HIDUP NI MEMANG TAK SENANG BEB...

ASSALAMUALAIKUM..


11 comments:

renjizakura said...

muka pling nerd time u naek cable car, afiq
hehehe

" KK " said...

bestnya baca citer kau erk apik... Anyway, gudluck 4 your jobs... cantik background....

syafiq othman said...

keif, hahaha tu muke tak check kan? horror gile...

KK, thanks kk....you too...eh i tak marah pasal hantu tu lah..i ok je..i mmg betul2 klua td...

chekuduks bacee said...

likeeeeeeeee......yg part rambut perang tuh mcm mat salleh!!hahahaha
nt bwak aku okeh?!

Jijoe Alfred Azman said...

hmmm..sronok bace ^o^

Aiman Ariffin said...

Syafiq!!! holy cow, ur life seems to be full with excitement and happiness! best giler doh! seronoknye tgk gamba2 and airplanes. damn!

Well nothings is easy in life kan? semua pun kena put some effort in it. hehehe. Sounds like u had an amazing time travelling too. Bagus2 :) keep it up!

syafiq othman said...

kuduk, hahahaha merase la kale rambut kan...skang dah insaf...tu time mude mudi wei...

angah, huhu mekacih angah~~ huhuu =)

aiman, ni cite lame ni..tetibe nak share ngan kawan2...hehehe...u suke travel jugak ke?? boleh join the club.. =)

asna ashraff said...

propaganda wei! padahal kau menangis teresak2 je tak larat kaan. hari2 kau meraung nak balik!

Munirah Ismail said...

rupa aku?pergh~

syafiq othman said...

asna, hahahahaaha itu rahsia kerajaan wei..jangan didedahkan..kui3....

choi, ok je ko time tu...hehehehe...

reez said...

mso
sumpah awesome terbang tgk view cmtu smbil boleh cmwhore siap
ko dh keja dh eh mso
congrats