kalau bising sila tekan X...hihihihi

Wednesday, February 23, 2011

MAIN MAK MAK..

Assalamualaikum....


pagi2 lepas subuh tadi aku sampai kat rembau....nasib baik mama tak gi skolah lagi..boleh jumpe kejap....mate tak ngantuk sebab petang smalam dah tido macam orang gile...so lepas rehat2, matahari dah start naik, aku pun wat la something untuk penuhkan hari ni...harini kerje aku memasak la gamaknye...pikir punye pikir, masak ayam kurma lah aku hari niii.......


bismillahirrahmaanirrahiimmm...


bile dah sedie bahan2, jom mule masak!!!

video

lepas minyak dah panas, masok la sume2 bawang kecik, bawang putih ngan halia tuh dalam kuali..kacau2..nanti hangus...

hmm....bile dah agak perang sikit, masuk kayu manis, bunge lawang, buah pelaga dengan daun kari....kacau kacau kacau kacau sampai naik bau...hui3...

video


video



video

bile kentang ngan ayam dah agak empuk, masukkan bawang besa, cili merah ngan sikit bawang goreng...lepas tu masuk kismis ngan tomato....kacau2 kejap....

masokkan terus sume santan yang ade...lol....pastu kene kacau..kalau tak nanti die terbit minyak....nanti kurma jadi tak santek....masukkan garam secukup rase.....pastu bia die mendidih!!!!

time nih korang dah boleh rase dah kalau2 tak cukup garam ke, telebih masin ke..adjust la....

video

video


haaaaaaaaaaaaaaaaa...skang boleh la korang serve....




DAH SIAP DAH!!!!!!


Lepas masak ngantuk gile babeng...aku terus tido....sampai mama balik skolah....mama balik je, mama komen, TAK CUKUP GARAM!!! hahahaha...and sepatutnye bile dah masak tu perah limau sikit supaye die rase masam2 sikit...ouch!!!!! hahaa takpe boleh diperbaiki....
last2 mama tambah garam sikit lagi and perahkan limau....baru masyuuukkk~~~~~

so camni la ayam kurma style MSO....wakakakaka....banyak je care lain...sukati korang lah....ade yang tambah carrot, sayur2 lain...sukati lah....kui3...nak makan dulu..papai!!!

Assalamualaikum.....

14 comments:

Shida Radzak said...

haha..nmpak sedappppppppppppppp
nak sikitttttttt

renjizakura said...

nak rasa sikit bleh?

syafiq othman said...

kak shida!!!! huhuhu sedap light2 je la..mama unye lagi sedapp...kui3...

keif, boleh jeee..... =) hehe

mohamedfaez blog's said...

oorrriite!!!sedap lah tu.... kihkih...

untung sapa dpt apik ni...hahaha

syuk_rafi said...

wow!! interesting indeed~ must be very delicious.. ^_____^

Munirah Ismail said...

masak tuh tumis 3 serangkai tuh dulu (bunga lawang, kayu manis & pelaga)..pastuh baru tumis bawang k? itu yg aku blaja dlu :)

syafiq othman said...

faez...hahaha..ecece macam menjaja dah ni...

syuk, kene rase dulu la syuk..hui3...biase2 je...

choi, yeke?? wakakakakaa sumpah aku tak penah tau..takpe2..new lesson..masukkan kayu kayan dulu baru masuk bawang..huhu thanks choi!! =)

Aiman Ariffin said...

Syafiq I love your bloggggggg. Nanti kat aussie aku confirm bukak blog kau time masak nanti! hehehe keep it up bro!

syafiq othman said...

aiman, huhuhuhu...ala kenape duduk aussie? jauhnye.. bukak la..kalau tak sedap jangan marah aku...hehe =)

chekuduks bacee said...

likeeee.....t bleh ajar aku masak weeee

syafiq othman said...

boleh je kuduk..takde halll..ko aja aku masak mende lain plak...kite share...

qistinasano said...

wah...
pandai fiq masak...
hantarlah kat qis sikit..
hhuuhhu
anyway...
tahniah cz mencuba sesutu yang x pernah dibuat oleh golongan fiq (LELAKI)...
hhuuhhuhu

asna ashraff said...

menangis chef ismail baca blog kau ni... aku rasa blog kau ni dah jadi blog makanan... letupsz!!!

syafiq othman said...

qiss, biase2 je la...tengah blaja lagi..eh biase chef kan lelaki...tal gitu cik qiss?

asna, hahahahaha ade la mende aku nak rampas dari chef ismail tu..kui3..