kalau bising sila tekan X...hihihihi

Monday, March 14, 2011

PROJEK SAINS: SEL DARAH

ASSALAMUALAIKUM....

lame gile dah rasenye tak tulis blog....reason?
broadband usage dah lebih limit...so lembap gile nak upload photos sume...haih...

smalam aku ngan adik2 sangat lah tatau nak buat ape...and aku tengah bace buku dewan siswa adik aku beli...nampak la 1 artikel pasal sel darah merah ni...hahaha tiba-tiba aku berasa sangat lapar dan teringat kuih sel darah ciptaan kitorang suatu masa dahulu...

kitorang pon gi lah dapur godek bahan2 nak buat kuih tu...sume cukup!!! ape lagi, kitorang pon mule lah membuat projek dapur kitorang adik beradik...

berbekalkan resipi mama, ilmu biologi yang diajar oleh cikgu mase kat skolah dulu, dan daya imaginasi yang tinggi, terciptalah kuih sel darah merah sel darah putih kitorang...

darah kite berwarna merah kerana wujudnya molekul2 protein yang dinamakan hemoglobin..hemoglobin sangat penting dalam badan kite untuk mengangkut oksigen merentasi sistem respirasi kite ni ha....


ni plak sel darah putih..ok i know this is ridiculous...sebenarnye sel darah putih yang macam durian tu....tapi mahsuri berdarah putih...so sel darah putih mahsuri ialah yang macam sel darah merah, tapi kale putih...
<omg aku fikir 2 menet camne nak buat ayat nih..>


berbalik kepade cite kuih kitorang....

campo santan, air, gula, sikit garam, daun pandan n didihkan untuk jadikan kuah die...simple je...

tepung pulut, campo air, buat doh....

bile dah jadi doh, asingkan 2 bahagian..bubuh pewarne..putih...

and merah...wooohoo..macam pink mule2 tapi bile dah masak nanti die jadi merah...

buat bentuk sel darah merah dan putih..panaskan periuk dengan air...


bile air dah panas, masukkan sel darah korang dalam periuk...mende tu tenggelam...bile dah masak, sel darah akan timbul..

yang dah timbul, boleh la korang angkat...

bile dah angkat, masukkan dalam kuah santan korang td....dah siap dah...gile simple and sangat sedap...hui3...

SELAMAT MAKAN DARAH KENGKAWAN...BE A GOOD VAMPIRE OTAY..

~ASSALAMUALAIKUM~

18 comments:

Meicther Metz said...

oitt....aku nak makan juga...hantarkan aku sikittt!! ><"!!!

syafiq othman said...

haha mai la bongek...bole buat...senang je kuih nih...

Meicther Metz said...

cakap mmg la senang...ritu tak buat pun..... *sigh

mista cookies said...

hahaha.. menarik! tp scary je tgk kueh neyh. haish!

syafiq othman said...

meicther, haha ala aritu kan tak plan...

kukis, scary!!! try la kalau nak jadi vampire...hehehehehe

renjizakura said...

kreatif kan adik beradik wat kuih neh
chefnya pon pakai baju merah
:)

syafiq othman said...

keif,thank you =) hahahaha kebetulan je baju merah tu...hehe

Aiman Ariffin said...

wow, u have natural talent at cooking and baking eh. jealous doh haha

BudakKampong said...

sama tp x serupa dengan puteri mandi...hehe

chekuduks bacee said...

likeeeeeeee....hahahaha....kalo ko housematte aku mau boroi akuh....masak jek keje...keh3

asphaq said...

OMG :O

syafiq othman said...

aiman, hehe sikit2 je..thank you aiman...

faez, i tatau puteri mandi tu camne..hehehe..lebih kurang kot...i buat bentuk je...mama i punye resipi buat bentuk bujur je...hehehe

kuduk, haha sile lah jadi housemate aku..aku boleh masak banyak2...hehehe

asphaq, kenape OMG?? huu

syafiq othman said...

aiman, hehe sikit2 je..thank you aiman...

faez, i tatau puteri mandi tu camne..hehehe..lebih kurang kot...i buat bentuk je...mama i punye resipi buat bentuk bujur je...hehehe

kuduk, haha sile lah jadi housemate aku..aku boleh masak banyak2...hehehe

asphaq, kenape OMG?? huu

Joey said...

errr...itu kuih apa?

matila tatau kuih tradisional...

syafiq othman said...

joey, honestly i pun tatau tu kuih ape name die...cume mamai panggil kuih lintah...sebab originally, kuih tu bentuk bujur2 macam lintah tu...i ngan adik2 i punye keje la buat bentuk sel nih..kui3... =)

syafiq othman said...

joey, honestly i pun tatau tu kuih ape name die...cume mamai panggil kuih lintah...sebab originally, kuih tu bentuk bujur2 macam lintah tu...i ngan adik2 i punye keje la buat bentuk sel nih..kui3... =)

shen said...

dia rasa macam apa? manis ke?

syafiq othman said...

shen, hmm...sel darah tu takde rase kot..tepung ngan air je...santan tu manis la...kalau tak suke manis kurangkan gula..takde hal..hui3...simple gile kot sebnanye...hehehe try la...u buat lintah bulan kale kuning..