kalau bising sila tekan X...hihihihi

Tuesday, March 22, 2011

MENDE NI

ASSALAMUALAIKUM...


ade satu MENDE NI....
mende ni biase je...mainan...tapi ade kategorinya..
yang satu ni bukan selalu orang dapat...
sebab tu ramai yang berusaha buat sendiri...
aku pun kadang2 berusaha untuk buat sendiri...
norma kehidupan la tu....
orang cakap mende ni petanda untuk membesar...
tapi aku dah membesar..nak besar mana lagi...
dah lame aku tak dapat mende ni....
sejak darjah enam...
dan hari ni mende ni berlaku lagi untuk kali kedua dalam hidupku...haiiih~~~ 
dan kali yang kedua ni lain macam sikit..
mungkin ade hikmah di sebalik kejadian...


KISAH MENDE NI macam ni....


kisah first time..<12 tahun>


pada suatu malam, ade 2 orang budak dekat skolah, main kejar2....depan skolah ade padang, dan ade kolam..kolam tu sangat besar, dan cantik..banyak pokok teratai...dain teratai besar2!! 2 orang budak ni naik sampan menyeberangi kolam...hujan turun dengan sangat lebat...sejuk! 2 budak singgah atas daun teratai dan berpelukan antara satu sama lain sebab kesejukan...
dan tiba2 MENDE NI  berlaku....




kisah hari ini...<23 tahun>


dekat kawasan berdekatan pantai, banyak bangunan tinggi2....
berwarna warni...keadaan kelam kabut...
aku naik ke atas bangunan putih...tiba2 dihimpit oleh batu besar datang dari laut....
diikuti tsunami yang dahsyat! bangunan tu runtuh, aku berlari ke bangunan lagi satu...
putih warna bangunannya...
aku naik kereta myvi..PUTIH juga warnanya...
aku drive smpai kat parking lot bangunan tu...aku turun dari myvi putih, 
berlari ke puncak bangunan..aku cuba hubungi mama,
tapi tak sempat nak hantar SMS, aku dah sampai ke atas bangunan putih tersebut...dan lagi sekali 1 batu besar selebar pantai menolak bangunan tersebut dan runtuh....
diikuti ombak tsunami yang dahsyat..
aku masih selamat..aku berlari ke bangunan coklat...
yang lebih tinggi...
sesampai kat atas bangunan coklat, aku pandang ke arah laut..
banyaknya ombak tsunami yang bakal datang!!! tiba2 ada seorang perempuan menjerit,


"tengok tu!!! tengok tu!!...diorang buat bende tak senonoh!!" kata perempuan tersebut


aku pon pandang apa yang berlaku...
ada dua ekor burung bayan sedang manari2 secara tak senonoh dan secara urrrgghh tatau lah bagaimana saya nak explain...
di dalam bangunan kaca ianya berlaku...

dan tiba2 MENDE NI berlaku....


mungkin ada yang pernah mengalami MENDE NI sebanyak 50 kali..tapi bagi saya..ini sesuatu yang sukar untuk didapati...baru dua kali sepanjang hidup saya...patut ke tak saya berasa sedih??


walaubagaimanasekalipun, MENDE NI tetap mainan...


ASSALAMUALAIKUM...

10 comments:

Nellisa Hasan said...

Tsunami ke? Tu ade gambar tsunami. Tapi yg I tau naik keta or ape2 kenderaan ade maksud baik. Lagi plak you naik bangunan...bukannya turun. So, lagi la petanda baik.

Nellisa Hasan said...

Tsunami ke? Tu ade gambar tsunami. Tapi yg I tau naik keta or ape2 kenderaan ade maksud baik. Lagi plak you naik bangunan...bukannya turun. So, lagi la petanda baik.

Meicther Metz said...

bengong! hahahahhaha

mohamedfaez blog's said...

jgn besedih... semua 2 ujian dr Allah... jgn putus asa untuk mencuba.."gagal sekali x maknanya gagal untuk selamanya"...

chekuduks bacee said...

'mende ni' apekah???tiada faham
.................................

renjizakura said...

its just mimpi la u
u tido x basuh kaki nie

mista cookies said...

sgt mnjadik tande tanye mende tuh.. tp sye rse tau ape bnde tuh..=)

syafiq othman said...

elis, putih kain kapan? batu nisan? tsunami? omigosh...hui3...

meicther, nasib baik u paham....hahahaha

faez, tak la sedih mane..ok2 je..huhuhu

kuduk, perempuan biasenye tak faham kot...ke perempuan ade jugak? ntah la...tak jadi MENDE NI rasenye...

renji, huhuhu ye kot...lagi satu maybe sebab sejuk kot...

kukis, hmm....u rase ape?? kui3....

Nellisa Hasan said...

haha...takan mimpi basah kot =P perempuan tak paham plak..

mista cookies said...

hahaha.. tgk cam sume org je xphm.. tp i tau meicther tuh mst tau ape.. =P